hahahaahhahaa.. nak gelak dulu lah, sebab eyun tak tahu nak letak tajuk apa. dan tak tahu juga apa nama benda alah ni, main letak je tu. masak lemak kot. ntah tatawtataw! hikhik.
seronok jgk r dapat main masak masak kat dapur. 3 jam before berbuka dah masuk dapur da. huwaaa...
mana taknya, nak dapatkan santan, daripada belah kelapa pakai kapak, kisar kelapa, perah santan semua eyun buat sendiri. lama kot. nak masaknye simple je.main campak campak. itulah, masakan melayu ni senang je. tapi sikit leceh. kat rumah dah er ramai rakyat, so kena masak banyak banyak lah.
and reminder! ni notes untuk diri saya sendiri. nanti cakap, ala budak ni, benda gini pon nak post. no no.. sebenarnya takot lupa nanti bolehlah jenguk balik blog ni sebab kitew bukannyeww x pandai masak pownnn.... hahahha. kalau masak sweet sour or ayam masak merah or nasi lemak or masak kicap or goreng sayur tu pandai ler. bab bab menggulai tu lemah sikit,that;s why la... and kalau berguna untuk awak awak yg baca, baguslah.
yummyyy!!
bahan bahan dikisar:(kisar bersama sedikit santan)
kunyit
lengkuas
bawang putih
bawang merah
*sukatan ikut suka hati ea. kunyit sikit, lengkuas sikit, bwg putih sikit and bawang merah banyak sikit. ok?
bahan bahan lain:
keladi (bahagian batang dan ubinya)
udang
santan
garam
cara cara:
1. masukkan keladi yang dah dipotong dalam periuk.
2. masukan bahan bahan dikisar
3. masukkan santan.
4. dekat nak masak tu, masukkan udang.
siapp!!
gambar ni lagi?
ohhh, senangnya!!!
nak bersin rasa sebab senang sangat! hehe
p/s:basically, bahan bahan dikisar tu lah asas kepada gulai kuning ni.
so kalau nak tukar sayur lain pon go on. gulai nasi berlauk ikan kering ke,
sama je ok?...
*update, kalau masuk cili api, jadi masak lemak cili api. kan kan?.
and one more, saya xsure la kalau asam gelugur ade orng letak ke x.. hikhik.
this is a note for myself....
bubbuyye!!
2 7 orang doa saya cepat kawen!:
x bubuh lada keh?? pedas-pedas bru sedap... hhehe
hik hik. ni version x pdas. xletak pon sdap jgk..lemak2 gitu..
Post a Comment