expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, August 13, 2011

Resipi : Daging Masak Taucu

salam!
bertemu lagi kita dihari yang mulia lagi brbahagia ini. untuk hari ini, eyun nak share makanan yang lain dari kebiasaan sikit. ma cakap, ni bukan masakan melayu. tapi cina. korang tau tak taucu tu ape?
kalau dalam bahasa cina, tau tu bermaksud kacang, dan cu pulak bermaksud cucu. kalau digabungkan, ia akan menjadi kacang cucu! hehe. takdelah, taucu tu adalah sejenis kacang soya yang dijeruk. 
warna dia adalah perang gelap. bau dia amatlah kuat dimana tak semua orang suka bau dia. tapi eyun bau, mak aii... ketagih rasa. sedap la bau die.. hehe...
daging masak taucu ni one of my favourite! and again thanx mum !


ok, jom. benda alah ni serius senang je. tapi ambil masa nak tunggu daging empuk je. ok?.

tuan tuan dan puan puan,

bahan bahannya adalah:
1/2 kg daging.(dihiris)
1 botol taucu,(280g)
sedikit garam
asam gelugur
500ml air


bahan bahan dikisar:
4 batang serai
5 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit lengkuas
8 biji cili padi
7 biji bawang merah.

cara -cara membuatnya:
1. tumis bahan bahan dikisar tadi sehingga naik bau@hampir garing.
2. masukkan daging dan taucu, gaul dan tutup periuk seketika.
3. tambahkan air, garam dan asam gelugur.
4. tunggu sehingga daging empuk dan masak.



siappp!!
sorry gambar x clear...

see., senang gila kan...
serai tu, kalau taknak kisar sekali, boleh je dititik. tapi kalau nak senang, hang pi kisaq je semua ok?..
sementara tunggu daging korang masak tu, bolehlah goreng telur dadar or masak kailan ikan masin..
heeee...
next time camane nak goreng kailan ikan masin pula ok?








daaa




2 7 orang doa saya cepat kawen!:

hajar mahmood said...

kak yun pandai masak eh?
nanti boleh la masak tuk kitorang sekali. budak2 TC :)

yuna icha said...

uish, mana ade pndai masak.. hehe.. boleh2..